ETMK - Cumhuriyetin 100. Yılı Anı Objesi Tasarım Yarışması
Ödül töreni 29 Haziran 2024 Cumartesi günü Endüstriyel Tasarım Günü etkinlikleri ile birlikte Mimarlar Odasında yapılacaktır.
Adres: Mimarlar Odası Konur Sokak No:4 Kızılay/Ankara
ETMK - Cumhuriyetin 100. Yılı Anı Objesi Tasarım Yarışması’na hazırlanıp başvuran tüm öğrencilere, endüstriyel tasarım mezunlarına ve değerli meslektaşlarımıza emekleri için teşekkür ederiz.
Seçici kurul üyeleri, üç aşamada projeleri değerlendirerek dereceye giren projeleri belirlemiştir. ETMK olarak tasarım yarışmasında ilk üç dereceye giren projeleri içtenlikle tebrik ediyoruz.
Derece | Rumuz | İsim Soyisim |
1.lik ödülü | 35468 | Anıl Ercan |
2.lik ödülü | 26410 | Ferhat Küçükşakalak |
3.lik ödülü | 39258 | Aylin Kuvvetoğlu |
ETMK - Cumhuriyetin 100. YIlı Anı Objesi Tasarım yarışmasına katılan projelerinin değerlendirme sürecini anlatan özet rapora ulaşabilirsiniz.
Değerlendirme sürecinin özet raporuna ulaşmak için tıklayınız.
100. Yılını kutladığımız Cumhuriyet’in bugünümüze ışık tutan değerlerini anlamak ve yaşatmak ve Cumhuriyetimizin geçmişi ve geleceği arasındaki bağı korumak büyük önem taşımaktadır.
“ETMK - Cumhuriyet’in Yüzüncü Yılı Anı Objesi Tasarım Yarışması” ile;
Cumhuriyet’in geçmişten günümüze etkilerinin ve geleceğe ışık tutan değerlerinin sembolik bir anı objesi olarak yorumlanması ve üç boyutlu (3D) yazıcı ile üretime uygun şekilde tasarlanması amaçlanmaktadır.
Yarışmaya katılacak tasarımlar yenilik, ayırt edicilik, estetik ve simgesel değerler, amaca uygunluk ve üretilebilirlik kriterleri çerçevesinde değerlendirilecektir.
KİMLER BAŞVURABİLİR
Yarışmaya tek başvuruyla, bireysel olarak katılım sağlanabilir. Yarışmaya katılacakların yerine getirmesi gereken koşullar şunlardır:
- T.C. vatandaşı olmak,
- T.C. Üniversitelerinin Endüstri Ürünleri Tasarımı veya Endüstriyel Tasarım veya Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Lisans Programlarında öğrenci olmak ya da bu programlardan mezun olmak,
- Yurtdışındaki üniversitelerden mezun olan T.C. vatandaşı katılımcılar için oda üyesi olmak ya da barkod numaralı ve QR kodlu Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Diploma Denklik Belgesi’ne sahip olmak,
- Jüri üyelerini ve raportörleri belirleyenler ve atayanlar arasında olmamak,
- Jüri üyeleri (danışman, asli, yedek) ve raportörler ile bunların 1.dereceden akrabaları, ortakları, yardımcıları ve çalışanları arasında olmamak,
- Jüri çalışmalarının herhangi bir bölümüne katılmamak,
- Yarışmayı açan idarede, yarışma ile ilgili her türlü işlemi hazırlamak, yürütmek, sonuçlandırmak ve onaylamakla görevli olmamak,
- Yarışmayı açan idare adına hareket eden danışmanlar ile bunların çalışanları arasında olmamak.
Yarışmaya kayıt için son tarih yarışma takviminde tasarımların teslimi olarak belirtilen gündür. Bu şartlara uymayanlar, yarışmaya katılmış olsalar dahi tasarımları yarışmaya katılmamış sayılır ve isimleri yarışmaya kabul edilmeme gerekçeleri ile birlikte kendilerine iletilir.
YARIŞMA TAKVİMİ
Yarışma İlan Tarihi | 28 Ekim 2023 |
Soru Sormak İçin Son Tarih | 13 Kasım 2023 |
Cevapların İlanı | 24 Kasım 2023 |
Son Başvuru Tarihi | 31 Mart 2024 |
Seçici Kurul Toplantısı | Mayıs 2024 |
Ödül Alan Projelerin Duyurulması | 29 Mayıs 2024 |
Ödül Töreni | 29 Haziran 2024 |
YARIŞMA ŞARTNAMESİ
Yarışma şartnamesine ulaşmak için tıklayınız.
ÖDÜLLER ve ÖDÜL TÖRENİ
İlk üçe giren yarışmacılara farklı modellerde 3 boyutlu yazıcı verilecektir. Jüri değerlendirme sonuçlarının ilanından sonra, aşağıda belirlenmiş ödüller yarışmacılara en geç 30 gün içinde elden veya kargo yoluyla teslim edilecektir.
Birincilik Ödülü
Creality K1 3B Yazıcı
İkincilik Ödülü
Creality Ender-3 S1 Plus 3B Yazıcı
Üçüncülük Ödülü
Creality Ender-3 V2 Neo 3B Yazıcı
SEÇİCİ KURUL
Seçici kurulda alfabetik sırayla Aydın Öztoprak, Ece Yalım, Eda Çetiz, Emel Baş ve Fatma Korkut yer almaktadır.
Dr. Aydın ÖZTOPRAK
ETMK Yönetim Kurulu Başkanı
TOBB ETÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü Başkanı
PRODA Endüstriyel Tasarım Kurucusu
2001 yılında lisans, 2004 yılında yüksek lisans, 2011 yılında doktora eğitimini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümünde tamamladı. Fulbright misafir araştırmacı bursiyeri olara Massachusetts Institute of Technology (MIT)’de kullanıcı deneyimi araştırmaları yaptı. Türkiye’ye döndükten sonra TOBB ETÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü kuruluşunda yer aldı. TOBB ETÜ Medikal Ürünler Tasarım Merkezini kurdu, TÜBİTAK destekli çeşitli araştırma projelerini yürüttü, halen TOBB ETÜ Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanlığı’nı, ETMK Yönetim kurulu Başkanlığını ve Proda Endüstriyel Tasarım Ltd Şirketi yöneticiliğini yürütmekte, bilgisayar destekli tasarım, KOBİ’lerde endüstriyel tasarım süreçleri, akıllı ürünler ve çevre alanlarında araştırmalarına devam etmektedir.
Ece YALIM
Artful İç Mimarlık l Ece Yalım Design Studio
Yarı Zamanlı Öğretim Görevlisi (ODTÜ)
1988 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü'nden mezuniyetini takiben, 1992 yılında New York Pratt Institute of Technology'de iç mimaride yüksek lisans derecesini tamamlamıştır. 1990-1994 yılları arasında çalışmalarına New York'da devam etmiştir. Bu dönemde 'Naomi Leff and Associates Interior Design' firmasında, S.Spielberg, Tom Cruise Malikeneleri projelerinde, Armani AIX ve Giorgio Armani mağazalarının tasarım ekiplerinde iç mimar ve ürün tasarımcısı olarak görev almıştır.
1996 senesinde eşi iç mimar Oğuz Yalım ile beraber Artful İç Mimarlık ofisini, 2005 senesinde Ece Yalım Design Studio adı altında ekibin endüstriyel tasarım branşını oluşturmuşlardır. Hayata geçirmiş oldukları pek çok projenin yanında, Nurus, Ersa, Koleksiyon, Bürotime, Rapido, Kale Banyo, Arlight, Heper+Moonlight, İkizler Aydınlatma, Bahar Aydınlatma, Paşabahçe Mağazaları, Atlas Halı gibi sektörlerinde önder firmalara tasarladıkları yenilikçi, vizyoner, insan odaklı ürün tasarımları, pek çok global tasarım ödülünün sahibi olmuştur.
Tasarım odaklı pek çok yarışmada defalarca jüri üyesi olarak da görev almıştır. Akademik anlamda, 2004 yılından itibaren ODTÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü'nde "Endüstriyel Tasarımda Renk" konulu dersini vermiş, beraberinde yarı zamanlı eğitmen olarak 4. ve 3. sınıf stüdyolarına ilave olarak, 2022 den itibaren ise TED Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü’nde stüdyo ekibinde yer almaktadır.
2008-2010 yılları arasında ETMK Başkan Yardımcılığı görevini yürütmüştür.
Eda ÇETİZ
Prodstudio Kurucu Ortağı
Yarı Zamanlı Öğretim Görevlisi (TEDÜ)
ETMK Genel Merkez Sekreteryası
Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım bölümünden 2018 yılında bölüm ikincisi olarak mezun olmuştur. Lisans döneminde Erasmus programıyla İtalya’da bulunan Università degli Studi di Ferrara’da tersine mühendislik, müze ve sergi alanı tasarımı derslerini almıştır. Çeşitli tasarım alanlarında ulusal ve uluslararası ödülleri bulunmaktadır.Kavramsal tasarım ve üründe anlam konuları ile ilgilenmektedir. Kurucusu olduğu tasarım firmasında tasarım direktörü olarak görev almaktadır. Ayrıca mezuniyet projelerinde birçok üniversite öğrencisine mesleği tanıtmak ve mesleğe katkı sağlamak amacıyla destek vermektedir.Ted Üniversitesi’nde Temel Tasarım stüdyosunda yarı zamanlı olarak derse girmektedir .Yüksek lisansını hediye ürünlerin kutsallığı ve kullanıcı deneyimleri üzerine teziyle 2024 yılında Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım bölümünde tamamlamıştır. ETMK Genel Merkez Sekreteryasında 2023’ten beri yarı zamanlı olarak çalışmaktadır.
Emel BAŞ
Kare Kreatif Tasarım Direktörü
Yarı Zamanlı Öğretim Görevlisi (ODTÜ)
ETMK Ankara Şube Başkan Yardımcısı
ODTÜ Endüstriyel Tasarım Bölümünden 2007 yılında mezun olduktan sonra kamu ve özel sektör fuar stand tasarımı ve ürün tasarımı alanlarında çok sayıda projede görev almıştır. AFAD’ın düzenlediği, Afet Sonrası Geçici Barınma Üniteleri Fikir Yarışması’nda birincilik ve ikincilik ödüllerini kazanmıştır. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Tasarım Bölümünde araştırma bursu kazanarak yüksek lisans eğitimini, afet sonrası barınma konusu üzerine tamamlamıştır. Serbest tasarımcı olarak mobil uygulama alanında UX, kurumsal kimlik tasarımı ve tasarım danışmanlığı yaparak profesyonel meslek hayatına devam etmiştir. Halen üyesi olduğu Mimarlar Odası Endüstriyel Tasarımcılar Komisyonu’nda Ulusal Endüstriyel Tasarım Yarışmaları Yönergesi hazırlama çalışmalarını yürütmüştür. Bursa Büyükşehir Belediyesi Kent Mobilyaları Tasarım Yarışmasında ve Design Türkiye'de jüri üyeliği yapmıştır. Ortağı olduğu, fuar stand tasarımı ve ürün tasarımı hizmeti vermekte olan Kare Kreatif Tasarım’da Tasarım Direktörü olarak ve ODTÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü’nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Nisan 2023'te Ankara Şube Başkan Yardımcısı, Haziran 2023'te de Merkez Disiplin Kurulu üyesi olarak seçildiği Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu'nda endüstriyel tasarım mesleğine katkı vermeye devam etmektedir.
Doç. Dr. Fatma KORKUT
ODTÜ Bölüm Başkan Yardımcısı ve Erasmus Koordinatörü
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Endüstriyel Tasarım Bölümünde öğretim üyesi olarak çalışıyor. Stüdyo dersleri ve kuramsal derslerin yanı sıra yüksek lisans ve doktora tezlerine danışmanlık yapıyor. Tasarım stüdyosu eğitiminde, ilgili paydaşları tasarım eğitimine, öğrencileri de paydaşların dünyasına çeken bir pedagojik yaklaşımı destekliyor. İlgili paydaşların -öğrencilerin, araştırmacıların, üretici firmaların, STK’ların veya paydaş gruplarının- ortak hedefler ve değerler doğrultusunda birlikte çalışmasını destekleyen projelerden heyecan duyuyor.
Fatma Korkut, lisans eğitimini ODTÜ’de, yüksek lisans eğitimini Şikago’da IIT Institute of Design’da, doktora eğitimini Mimar Sinan Üniversitesinde tamamladı. ETMK’nın aktif üyeleri arasındadır; bir dönem başkanlığını yapmıştır; ETMK Ankara Şubesinin kurucuları arasındadır. 2016 yılından bu yana TMMOB Mimarlar Odası Endüstriyel Tasarımcılar Komisyonu üyesidir. Endüstriyel tasarım eğitimine ve mesleğine ilişkin tanım ve düzenlemelerin meslektaşlar eliyle geliştirilmesine katkıda bulunmak için çaba göstermektedir.